renovace trezoru

Renovace trezoru Hájek
(číslo 139)

Renovace historického trezoru od firmy Hájek do jednobarevné podoby na přání klienta. Nebylo potřeba mít pod trezorem dřevěnou bednu i když je sám o sobě dost malý. Díky častému používání dveře ve spodní části drhly. Bylo potřeba opravit pant.

renovace trezoru Hájek
Trezor Ployhar v původní podobě před renovací

Renovace trezoru Ployhar
(číslo 131)

Tyhle malé popelky jsou pro svůj vzhled velice populární. Malé a ozdobné jsou opravdu pěkné. Fládrování do podoby dřeva na přání klienta do světlého odstínu. Výroba kompletně nové bedny podle dobového vzoru. Samozřejmostí je potom repasování zámků s výrobou nových klíčů. Potom už jen klientovi dovézt až na místo, jsou citlivé na poškrábání a musíte na to mít koncesi.

renovace trezoru Blažíček
Trezor Blažíček v původní podobě před renovací

Renovace trezoru Blažíček
(číslo 117)

Vídeňská soukromá císařsko-královská výroba zámků a pokladen ve Vídni. Celkem velká a slavná výroba. Klasická renovace trezoru do původního stavu. Tedy hlavně lakování do podoby dřeva - fládrováním. Potom renovace trezorových zámků. Původní dřevěnou bednu bylo možné zachránit. Jen to dalo hodně práce a několik částí se muselo vyměnit.  Bohužel není vidět bedna pod hotovým trezorem Blažíček.

renovace trezoru Blažíček
Trezor Procházka před renovací trezoru

Renovace trezoru Procházka
(číslo 116)

Krásný dvoudvéřový trezor s bohatou výzdobou na vnitřní straně dveří. Česká výroba trezorů od společnosti František Procházka a spol. z Dolních Kounic. S větším trezorem je více práce, ale není to jiná práce. Očistit na kov, nalakovat do základu a nakreslit kresbu dřeva - fládrováním. Repasovat zámky a vyrobit k nim požadovaný počet klíčů.

Trezor z Indie v původní podobě před renovací

Renovace trezoru z Indie
(číslo 113)

Tento trezor má na svědomí vedoucí indická výroba trezorů společnosti Moothiah Chetty & Company. Pochází z města Chennai, kterému se až do roku 1996 oficiálně říkalo Madras. Jak se dostal do Evropy nevíme. Lakování se provedlo na přání majitele zpět do trochu divokého odstínu červené a modré. Tedy původní provedení. Mosazné doplňky jsou zase jako nové.

Trezor v původní podobě před renovací Procházka

Renovace trezoru Procházka
 (číslo 111)

Trezor rokem výroby modernější se označuje "betonka". Podle jeho výplně mezi dvěma plášti. Beton posílený železem. Proto je také tento trezor s velkou hmotností. Přestože je malý, tak má zváženou solidní hmotnost 483 kg. Vyráběl ho František Procházka - trezory Brno. Žádná velká firma na trezory, takže jeho dnešní hodnota je o to větší. Bylo vyrobeno jen velice málo kusů. Zámky trezoru jsou sice historické a necertifikované, ale velice dobře zabezpečené. Firemní truhlář udělal nahoru ještě dřevěnou čepici.

Trezor Kašpárek v původní podobě před renovací

Renovace trezoru Kašpárek
(číslo 110)

Méně tradiční výrobce trezorů Josef Kašpárek. Vyráběl méně trezorů a nebo to byl jen distributor nějaké slavnější značky. Tato popelka je střední velikosti. Od nás dostala nový lak v podobě dřeva (fládrováním), renovaci historických zámků a také služby jako je vystěhování a opět nastěhování na místo na Moravě. Je to pro nás daleko, ale fládr se nesmí škrábnout. Ten v podstatě nejde opravit. Takže jsou zkušení zaměstnanci s unikátními stroji na místě.

Renovace trezoru Bauche
(číslo 66)

Historický trezor Bauche je jeden z nejstarších trezorů, které jsme renovovali. Dnes francouzská firma na trezory Bauche stále ještě funguje. Nejdřív jako Fichet-Bauche a později je koupila skupina Gunnebo. Na trezoru je velice neobvyklé odemykání. Dveře jednak blokuje zámek na klíč a potom také mechanický kombinační zámek. Ovládaný kombinací 4 písmen. Dřevená bedna pod trezorem a dřevěná čepice na trezoru jsou původní. U takhle vzácného trezoru jsme nechali všechno původní.

Renovace trezoru Wertheim
(číslo 43)

Jedna náročná renovace historického trezoru Wertheim. Konstrukce nazývaná popelka byla ve své době populární jako ohnivzdorné trezory. To už ale podle dnešních norem neplatí. Velký výrobce trezorů  Wertheim vyrábí trezory dodnes. Tento historický jsme dostali ve špatném stavu po zásahu domácího umělce. Dveře se musely náročně vysadit a vyráběla se k nim nová pouzdra.

Renovace trezoru Wiese
(číslo 25)

Větší trezor od slavné firmy Wiese jsme si vystěhovali na Moravě a přivezli k celkové renovaci. Dřevěná bedna se rozpadala. Pro zachování co nejvíce původních věcí se bedna pod trezorem z větší části zachránila a firemní truhlář jen doplnil chybějící věci. Před samotnou kresbou dřeva (fládrováním) se musí sundat všechny vrstvy původních laků. Samotné fládrování je potom sedm vrstev laků. Samozřejmostí je renovace zámků a dodání dvou sad klíčů.

Renovace trezoru Wertheim
(číslo 24)

Malý trezor Wertheim na přání klienta v matně černé barvě. Místo dobově korektního fládrování je v kovářské černi. A sluší mu to. Když není trezor podle dobového originálu tak už nepřekvapí jiný trezorový zámek. Ten je na historickém trezoru moderní certifikovaný do třídy A podle EN 1300. Trezor je tak bezpečnější a na první pohled to nepoznáte. Trezoru by slušela ještě malá dřevěná bedna pod ním, ale to je na vkusu každého.

Renovace trezoru Safezia
(číslo 19)

Renovace historického trezoru Safezia. Její provedení je dvouplášťové s betonovou výplní, která je posílená o železo jako jsou kolejnice. Trezor je ve III. bezpečnostní třídě EN 1143 a je tedy velice bezpečný. Historický trezor je díky své konstrukci velice odolný. Nedá se srovnávat s moderními trezory, protože je daleko bezpečnější. S precizní konstrukcí. Extra dlouhé trezorové klíče mají asi 24 centimetrů a pro lepší přenášení jsou skládací na polovinu. Ovládání na trezoru je v mosazném provedení, které po vyleštění vypadá jako zlaté.

Nejlepší je poslat dva obrázky do mailu, město kde trezor je
a nějakou rámcovou představu, co chcete.

Napište, zavolejte, přijeďte

dopis o trezor

Někteří lidé zavolají a vyptají se na renovaci po telefonu a teprve potom pošlou obrázek. Někdo rovnou do mailu pošle fotografii trezoru. No a jsou lidé, kteří trezor rovnou přivezou, když už ho měli naložený. I když je lepší předem vědět nějaký cenový nástřel, předejít nemilému překvapení. Takhle se nám to stává a nemáme s tím větší problém.

Cena renovace trezoru

kalkuklačka trezor

Cena renovací bývá podobná, protože jsou renovované trezory podobné a často se dělá stejná práce. Cena se liší podle velikosti, podle chybějících částí a podle náročnosti klienta. Někdy se vyrábí doplňky ze dřeva, musí se doplnit mosazné ozdoby. Uvědomte si, že často jsou na trezoru také whitworthovi závity dnes používané v Anglii a Austrálii. Nejdražší věci ale jsou, když je trezor napadený vlhkostí a když mu drhnou dveře ve spodní části:

Zasažení vlhkostí

Historické trezory vyráběné v letech asi 1890 - 1930 bývají dvouplášťové vyplněné popelem. Ten nemá rád vlhkost a už vůbec zasažení vodou. Trezory reznou zevnitř ven a je to velký problém. Je s tím více práce a tedy je to i nákladnější.

Svěšené dveře

U trezorů, které jsou často používané se mohou opotřebovat panty. Potom dveře nemají dost místa ve spodní části a začnou odírat lak. Pozná se to také, že při otevírání je potřeba více síly. Oprava je možná, ale prodraží.

Doručení trezoru

Po tom co se rozhodnete nechat si renovovat trezor ho k nám musíte nějak doručit. Jestli na to máte vlastní síly nebo to pro Vás uděláme celé. Můžete ho dostat jen na paletu a využít službu. Můžete ho dostat jen na auto nebo valník a u nás už ho složíme.

doprava trezoru

Vlastní doručení trezoru

S tím máte nejvíce práce. Musíte dostat trezor do auta nebo na valník. Je to zase cenově nejvýhodnější možnost. U nás se postaráme o vyndání z auta. Máme vysokozvižný vozík a další techniku. Lepší je si domluvit termín předem a v běžnou pracovní dobu.

doprava trezoru na paletě

Paletová služba

Trezor před renovací je možné poslat na paletě. Je s tím trochu práce ho na paletu dostat. Potom trochu zabalit, například smršťovací fólií a nejlépe zpáskovat. Doporučíme Vám paletové služby, které vozí takové těžší zásilky. Přijede auto s hydraulickým čelem.

stěhování trezoru

Naše doprava a stěhování

Naše služby jsou pro Vás výhodné. Anonymní dodávka, v domluvený čas a nemusíte se o nic starat. Potřebný počet zaměstnanců trezor vystěhuje i z pater a odveze k renovaci. Můžete s nimi domluvit co za práce na něm chcete udělat. Na druhou stranu tuhle službu zaplatíte.

Renovace trezoru

rozpočet cena renovace

Předem, při dodání a nebo i později probereme co konkrétně s trezorem chcete. Nejčastěji jaký odstín barvy uvnitř, jaký odstín kresleného deva, kolik klíčů k zámku. Případně jak vysoká má být nová bedna, ale také kam se bude stěhovat zpět nebo si ho jen vyzvednete.

Násilné otevření trezoru

Pokud je to nutné, zamčený trezor se musí nejdřív otevřít. Pokud k trezoru nejsou klíče nebo jsou poškozené zámky. Mnohaleté zkušenosti s trezory nám dovolují začít nejdřív nenásilnými metodami a teprve následně přikročit k násilí. Samozřejmě se trezory otevírají za použití jen přiměřeného a opravitelného zničení.

Výroba trezorových klíčů

U historických klíčů to není tak snadné jako u moderních. Je to ruční zakázková práce. V podstatě každý zámek má jinak provedené klíče. Obvykle se dodává renovovaný trezor se dvěma sadami klíčů. Je možné stávající klíče pozměnit, aby se třeba nedal použít ztracený klíč.

Přípravné práce na trezoru

rozpočet cena renovace

Do toho už klient nezasahuje. Když se trezor dostane na řadu, tak se rozebírá. Sundávají se z něj ozdoby a zámky. Začne se sundáváním původních vrstev laků, často také v nedávné době natření štětkou. Zámek nebo zámky se vyčistí a čekají na repasování. Často až teď se přijde na nějaké problémy. Rez prostupující se odhalí až po sundání laků, protože popelové trezory korodují zevnitř ven. Někdy jsou unavené, rozbité a chybějící části uvnitř zámků.

Dřevěná bedna pod trezorem

Někdy přijede spolu s trezorem a je v pořádku, někdy se musí opravit a někdy je úplně na vyhození. Některé trezory bednu nemají, že se ztratila a nebo jí nikdy neměly. U nás se bedny opravují tak, aby se co nevíce zachovala historická hodnota. Někdy se vyrábí úplně nové na přání klienta. Od opravdu nízkých 10 - 20 cm až po vysoké. Ty mohou mít i 70 cm výšku.

Vnitřní samolepka výrobce

samolepka v trezoru

Vnitřní samolepka někdy/často bývá na vnitřní straně dveří. Máme skladem několik samolepek výrobců jako druhovýroba. Jedná se o velice nákladnou druhovýrobu, musíte mít dobový originál, potom ho digitalizovat, opravit a kvalitně vytisknout, aby samolepka vypadala zase jak vzor. Originální samolepka se vždy zachovává na trezoru při renovaci. To by musela být v hrozném stavu. Bylo by hrozné při lakování originální dobovou samolepku zničit.

Lakování do podoby dřeva - fládrování

fládrování trezorů

To je ta nejnáročnější práce na trezoru. Je to umělecká práce, která je v dnešních dnech už hodně zapomenutá. Konkurence není příliš velká. Fládr je kresba dřeva na povrch kovového trezoru i dřevěné bedny. Sjednotí se vzhled. Celý trezor potom vypadá jako dřevěný. Někdy jsou ale pěkné také jednobarevné trezory. Je to také možnost.

Sundávání původních laků

Příprava trezoru pod lak je zásadní a také nejpracnější část renovace. Při přípravě trezoru jsou potom viditelné rozdíly mezi profesionální firmou a někým, kdo s trezorem pracuje v garáži. Jedná se o mnoho hodin při sundávání původních vrstev laků, následně rovnání plechů, vyvařování a vyrovnávání. Příprava pod lak je důležitá pro vrchní lakování. Fládr již žádné nerovnosti neschová. Když necháte původní barvu na trezoru může se začít odlupovat.

Vnitřní prostor trezoru

Je to neoblíbená práce, kvůli stísněnému prostoru. Je třeba jí provést kvalitně. Není nic horšího, než když Vám po natření trezoru nejdou zavřít dveře nebo otírají nový lak. Vnitřní prostor byl originálně kupodivu ve výrazně modrém a občas také v zeleném odstínu. Uvnitř bývá ve většině trezorů uzamykatelná schránka a police. Výškově nastavitelná police v barvě vnitřku. Také se dělali na dno trezoru dřevěné krabičky se solí. Pohlcuje vlhkost.

Historické trezorové zámky

historické trezorové zámky

Často se k nám dostane informace, že zámky jsou funkční a není potřeba renovace. Jenže zámky, ať již často používané nebo ne, mají nějakou životnost. Když dnes fungují, zítra v nich může něco odejít a způsobí zásadní škody. Za roky používání bývají zámky slepené dohromady, takže jsou srovnané a napůl odemčené. Když přistupujete k renovaci zodpovědně, zámky se renovují vždy.

Sloužily sto let a dalších sto let sloužit mohou. Jen se jim musí dát to co potřebují. Vyčistit, nahradit unavené, poškozené díly a seřídit. U historických trezorů se jedná o staré kvalitní ruční zpracování.

Nastěhování trezoru na místo

Pokud investujete finance do renovace trezoru, byla by škoda si ho nechat zničit při neodborném stěhování. Obzvlášť fládr je citlivý na poškození a lze jen velmi těžko opravovat. Většinou tedy renovované trezory stěhujeme na místo sami. Máme mnohaleté zkušenosti, profesionální, jedinečné stroje a stovky již nastěhovaných trezorů. Na trezor, který jsme renovovali, uděláme ještě výhodnější cenu na stěhování.

Fládrování je historická technologie lakování nábytku a trezorů. Speciálními barvami, laky a pomůckami se vytváří dojem pravého dřeva. Profesionální fládrování trezorů je náročné na znalosti, zkušenost lakýrníka a také pomůcky, které jsou buď jedinečné, vyráběné na zakázku nebo se draze kupují a například jeden štětec může vyjít na několik tisíc korun. Jenže kdo se chce něčemu opravdu věnovat, nemůže přijmout kompromis nebo něco ošidit.

Fládrovaný bok trezoru

O kvalitním fládrování

V současné době je na trhu k dostání různá kvalita fládrování jako služby, ale i různé barvy a dokonce několik pomůcek lze zakoupit v obchodě. Sehnat ale k barvám a nástrojům člověka, co umí kvalitně fládrovat, je a hlavně bude pořád větší problém a s odpovídajícími náklady. Ve škole se lakýrníci o fládrování jen letmo zmíní jako o něčem zastaralém. Originální technologie si staří mistři drží pro sebe a proto se vytrácejí. Novými moderními metodami nedosáhnete ani zdaleka takových výsledků. Například běžný fládr, co pro své klienty děláme nejčastěji, má minimálně pět vrstev, které nejdou vynechat a vytváří finální dojem struktury a hloubky dřeva. Jako šestá vrstva přijde vrchní lak a do něj se navíc obtisknou pórky neboli žilky dřeva, které ještě umocní výsledný dojem. Poté potěší, když se na nás obrací klienti, že v ČR nenašli žádnou naší konkurenci. Stejně tak potěší, když klienti klepou na trezory nevěřícně, že nejsou ze dřeva.

Domácí systém fládrování

V dnešní době se rozšířila možnost zakoupení hotové fládrovací barvy na syntetické bázi. Určitě je to něco dobrého, když si chcete doma nalakovat poličku. Bohužel se někteří prodejci snaží tuto nevhodnou metodu uplatňovat na trezorech. Takové trezory natírané jednovrstvou barvou vytvoří přechod od světlejší po tmavou. Záporně o tom mluvím hlavně proto, že barvy vytváří jednu vrstvu a proto nejde vytvořit kresbu dřeva.

Základ pod fládr

Alfou a omegou fládrování je kvalitní podklad. Příprava jednoho trezoru je spoustou zdlouhavé práce, která se nesmí ošidit. Každá chyba se obratem vrátí při samotném fládrování. Zanedbaná práce na přípravě se ukáže ve výsledném dojmu z trezoru hned a nebo po různě dlouhém čase. Úplně nejhorší je nechat trezor v původní barvě a lakovat přes ní, to se potom může začít odlupovat, oběví se na vrchním laku tak zvané květy (rez pod barvou) a někdy ani nejdou zavírat dveře. Viděl jsem na konkurenčním trezoru vystupující puchýře se rzí již při předání trezoru. Ruce pryč od takových řešení a od lidí, co svou práci nedělají precizně.

Trezor Hruška

Trezor Kašpárek

Trezor Procházka

Trezor Ployhar

renovace trezoru Hruška renovace trezoru Kašpárek renovace trezoru Procházka renovace trezoru Ployhar

Renovace pochází z latinského Renovacio neboli znovuzrození. Mnoho lidí si neuvědomuje jak dobrý základ na krásný trezor mají doma. Renovace trezor pozvedne nepředstavitelným způsobem a to nejen pro lidi, kteří mají rádi staré věci. Takový trezor se pak nemusíte stydět vystavit jako dekoraci, když pozapomeneme na funkci chránit hodnoty, kterou mají i historické trezory. Staré trezory nepatří mezi nepotřebné železo a investicí do nich neproděláte. Když nebudeme mluvit o ceně na dnešním trhu tak hodnota historických trezorů je nevyčíslitelná. Další takový trezor už nikdo nevyrobí, dílny dřívějších trezorářů jsou zapomenuté a technologie ztracené.

renovace trezoru WIESE

Naše úzce specializovaná dílna na renovace trezorů nemá v zemi obdoby. Můžete sehnat buď lakýrníka, který se může pokusit o vrchní nátěr, ale jinak nic a nebo přímo trezorovou firmu, která zase nedělá povrchové zpracování. Vyvarujte se firem bez potřebného zázemí a lidí, kteří jsou spíš obchodníky.

renovace trezoru Kaspárek renovace trezoru Procházka

Náš klient může přijít se svým trezorem nebo jako základ renovace si vybrat jeden z našich. Skladem máme několik desítek trezorů ihned k odběru. Následuje přijetí trezoru, kdy se objektivně hodnotí jeho stav a nákladnost renovace. Umožňujeme Vám renovaci nastavit podle potřeb. Můžeme trezor jen zprovoznit nebo udělat veškeré práce do posledních detailů. Samozřejmě jsou práce na kterých se nedá šetřit a také nejsme ochotni slevit z naší úrovně a ani na přání klienta neděláme horší kvalitu!

renovace indického trezoru renovace trezoru Wiese renovace historického trezoru

Většinou jsou dvě cesty. Můžete mít trezor zrenovovaný do historické podoby se vším všudy, což je nákladnější a nebo mít trezor jako dekoraci, i když taky velice pěkný, nemusí odpovídat podobě jak ho vyrobili. Pro názornost seznam některých prací, které děláme:

  • Otevření zamčeného trezoru
  • Opravy korpusu z běžného opotřebení i z násilného napadení
  • Kopie a renovace ozdobných součástí
  • Leštění kovů, galvanická úprava - nikl, stříbro, zlato
  • Příprava pod lak - broušení, kitování, základové lakování
  • Dobové lakování do vzhledu dřeva - fládrování
  • Kazetové fládrování, imitace intarzií, dvoubarevné fládrování.
  • Pískování, cizolování historických motivů
  • Stěhování hotového trezoru na místo
 

Copyright © již od roku 1968 Všechna práva vyhrazena.

Aktualizováno říjen 2024

Copyright © Free Joomla! 4 templates / Design by Galusso Themes