uncategorised

Nejlepší je závadám předcházet. Řešit včasně nestandardní chování zámku, opotřebované klíče, ztracený klíč u kterého může dojít ke zneužití. Výhodné je řešit servis když jsou dveře trezoru otevřené. Servis je potom jednodušší než začínat násilným otevřením trezoru.

Opotřebovaný trezorový klíč

Trezorový klíč se časem opotřebuje, za různě dlouhou dobu podle toho jak často se používá. Při velice častém používání v obchodě nebo kanceláři to v praxi může znamenat i jeden rok! V domácích podmínkách jsou ale klíče velice odolné. Odhadem bez problémů vydrží 2.000 cyklů. Přesto, že opotřebovaný klíč stále funguje může dojít k náhlé závadě, v lepším případě jen klíč přestane odemykat. Na obrázku je vidět opotřebovaný klíč a klíč nový:

Opotřebovaný klíč k trezoru

Opotřebovaný klíč včas vyřadit (znehodnotit). Když je opotřebovaný klíč, tak zámek na tom bude podobně. Doporučení je vyměnit celý zámek. Cenově je to dokonce podobné jako výroba duplikátu klíče. Nebo druhá možnost. Podle druhého klíče vyrobit duplikát. Pro zachování záruky na funkci nového klíče se kopie vyrábí se zámkem. Klíč vyráběný podle neopotřebovaného klíče většinou také funguje. V několika případech potřebuje mírně upravit, připilovat.

Výměna trezorového zámku na klíč

Jednou za několik let je dobré vyměnit celý zámek. Životnost zámku je dána hlavně četností při používání. Takový servisní zásah není složitý a nezabere příliš času. Při objednávce tohoto zásahu uvádějte typ trezoru, výrobce a nejlépe číslo zámku, které je na těle samotného zámku. Tlakově odlité nebo na samolepce.

označení trezorového zámku na klíč EN 1300 B

Nejde otočit trezorovým klíčem

Klíčem v zámku se otočí do polohy odemčeno a již nejde otočit zpět. Stává se to při příliš opotřebovaném klíči nebo závadou zámku. Ještě větší škoda vzniká při násilném otočení klíče zpět při zavřených dveřích! Zámek může prasknout a blokovat stále. Trezorový zámek pokud možno nechte odemčený, daleko větší náklady jsou při zamčeném a zavřeném trezoru. V takovém případě je potřeba odborný servis.

Lámací, skládací klíč

Skládací nebo také lámací klíč má klub pro jeho lepší přenášení a uložení, tento koub se také může ve vzácných případech opotřebovat a klíč se například rozdělí. V takovém případě si nechte udělat nabídku na elektronický zámek. Je to jednoduché řešení a vychází cenově nejvýhodněji! Potom co jste nosili v kapse lámací klíč bude pro Vás elektronický zámek vysvobození.

Čištění trezorového klíče

Pokud jde klíč vkládat ztěžka můžete ho zkusit vyčistit. Zepředu na klíči je zpravidla kruhový otvor do kterého se časem mohou dostat nečistoty (Použít jde například rozložená kancelářská sponka.). Do zámku ale nezasahujte a nezkoušejte ho čistit!

 

Kriminalistický ústav Praha Policie ČR provádí zkoumání v 5 oborech a 19 odvětvích kriminalistiky. Jeho hlavní myšlenkou je boj se zločinem. Šířením informací z kriminalistické praktické činnosti. Je oprávněn vykonávat znaleckou činnost. V oborech elektrotechnika, chemie, kriminalistika, písmoznalectví a strojírenství. V roce 2018 oslavil ústav 60 let své činnosti. Svým založením v podstatě sjednotil do té doby jiné instituce. Například daktyloskopické oddělení u Policejního ředitelství. Začalo svou práci již v roce 1901 jako jedno z nejstarších v Evropě. Nebo například oddělení u poznávacího úřadu Policejního ředitelství v Praze. To bylo založeno jako snaha po samostatnosti v oboru kriminalistiky a jako podpora pro pátrací a vyšetřovací službu. Později jako samostatné Ústřední četnické pátrací oddělení.

Historie Kriminalistického ústavu

  • 1901 - daktyloskopické oddělení u Policejního ředitelství
  • 1918 - organizace policejního ředitelství v Praze se stala základem všech policejních orgánů. Z hlediska kriminální služby a kriminalistiky bylo nejdůležitější složkou IV. Bezpečnostní oddělení
  • 1919 - bylo celé oddělení přeorganizováno na Ústřední daktyloskopickou stanici pro celou republiku
  • 1922 - zřízení zvláštního četnického oddělení u poznávacího úřadu Policejního ředitelství v Praze.
  • 1923 - Mezinárodní kriminálně policejní kongres ve Vídni a ustanovení Mezinárodní policejní komise jako zárodek budoucího Interpolu
  • 1924 - Kriminální muzeum a Kriminální archiv, jejich spojením v roce 1926 vznikl Kriminologický ústav:
  • 1926 - Kriminologický ústav při Karlově universitě, který však kromě pořádání odborných kurzů nevyvíjel větší aktivitu.
  • 1927 - již samostatné Ústřední četnické pátrací oddělení v objektu Zemského velitelství pro Čechy v Praze
  • 1929 - Všeobecná kriminální ústředna při policejním ředitelství v Praze
  • 1938 - německá a česká kriminální policie podřízeny říšskému orgánu kriminální policie a jeho pobočce v Praze.
  • 1940 - Ústřední četnické pátrací oddělení zařazeno do Všeobecné kriminální ústředny
  • 1945 - vznik Sboru národní bezpečnosti (SNB)
  • 1947 - kriminální služba stanovena třetí složkou SNB. Výkonnou složkou kriminální policie se stala Kriminální ústředna.
  • 1950 - do Kriminalistické ústředny přibyla písmoznalecká expertiza, biologie, chemie, defektoskopie a metalografie
  • 1953 - s vytvořením Hlavní správy Veřejné bezpečnosti (HS VB). Její součástí se stal Vědeckotechnický odbor
  • 1954 - byla zahájena činnost Kriminalistického kabinetu.
  • 1958 - Kriminalistický ústav jako samostatný útvar vznikl z vědeckotechnického odboru Veřejné bezpečnosti
  • 1998 - je Kriminalistický ústav členem Evropské sítě forenzních institucí.
  • 2007 - osvědčení o akreditaci pro znaleckou činnost v oborech kriminalistika, písmoznalectví, strojírenství a elektrotechnika...

Až do minulého století věnovalo lidstvo zločinu a zločinci poměrně malou pozornost, nepřihlížejíc k těm různým činitelům a okolnostem, jež provázejí každý spáchaný trestný čin. Dopustil-li se kdo - podle tehdy platných norem zločinu, nebo byl z jeho spáchání podezřelým, byl potrestán a více se o záležitosti nikdo nestaral...


Lebeda J.: Učebnice kriminalistiky, Praha 1931, str. 7

V současné době (2018) je Kriminalistickým ústavem Praha nejvyšší autoritou v rámci policie ČR s celorepublikovou působností. Používá nejmodernější technické vybavení a mezi jeho zaměstnance patří největší odborníci v oboru. Kromě samotné expertní činnosti zajišťuje a organizuje výzkum, vývoj a inovace zejména v oblasti metod a prostředků pro znaleckou a kriminalisticko-technickou činnost. Zastřešuje činnost na osmi krajských pracovišťích. Na každém z nich je, v rámci Služby kriminální policie a vyšetřování, zřízen Odbor kriminalistické techniky a expertíz.

Expertizní obory Kriminalistického ústavu

dokumenty v trezoru dokumenty v trezoru

Kriminalistická dokumentace

Přírodovědné zkoumání

Analýza dat jako je například v audioexpertize rozpoznávání osob podle hlasu, prostředí podle zvuků... Zkoumání videozáznamů jestli se jedná o originál nebo je video upravené. Od roku 1993 samostatné oddělení počítačové kriminality. Nejstarší technický obor kriminalistické dokumentace je fotografie. Kriminalistické expertizy v oblasti biologie, genetiky, fyziky, chemie a antropologie. Zjišťují se například příčiny vzniku požárů, zkoumání drog nebo pohoných hmot. V biologické expertize je to například rozlišování krve. Nejžádanější expertizi jsou v oblasti genetiky. Zkoumají také mikrostopy, tedy ty které pachatel nemůže ovlivnit a stejně je zanechá.
daktyloskopie - otisk prstu identifikace trezorů

Kriminalistická daktyloskopie

Kriminalistické identifikace

Druhá nejstarší metoda používaná při identifikaci osob, zviditelněním stop. Daktyloskopie je rozetnávání osob podle jedinečných znaků. Kriminalistický ústav vede takovou databázi daktyloskopických stop. S daktyloskopickými stopami se pracuje v rámci počítačových systémů a to i celosvětově. Stopy se získávají na místě činu a nebo se zkoumají laboratorně. se například zabývá mechanoskopií, tedy způsobem použití a mechanismem působení nástrojů. Zabívá se určením pozměněného značení v kovových předmětech. V trasologie se zajímá o pohyb osob a zvířat, otisky oděvů nebo částí těl ať už lidských nebo zvářecích. Elektrotechnická expertiza významně napomáhá při objasňování příčin požárů, výbuchů, průmyslových havárií a smrtelných úrazů.

Kriminalistická identifikace - Mechanoskopická expertiza

Metoda kriminalistické techniky, která identifikuje stopy, které zanechají nástroje při páchání trestné činnosti. Stopy působení nástrojů a jiných podobných předmětů. Mechanoskopie vychází ze znalosti fyziky a mechaniky. Staví na prakticky ověřených poznatcích o funkci nářadí, nástrojů a konstrukcí. Používají se metody pozorování, experimentování, popisování a měření. Teoretickým základem mechanoskopie je, že neexistují nástroje, které by měly zcela hladký povrch. Neexistují dva nástroje, jejichž nerovnosti povrchu by byly naprosto stejné.

Mechanoskopie a trezory

Typickým objektem mechanoskopického zkoumání jsou trezory. Při vyšetřování trestné činnosti se zkoumají pachatelem použité nástroje. Jejich stopy vzniklé nejčastěji na mechanických zábranných systémech jako jsou dveře, okna, zámky, trezory. Provádí se ztotožnění použitého nástroje se stopou. Mechanoskopie se také věnuje zkoumání narušených přístrojů z havarovaných dopravních prostředků, plomb, pečetí a jiných uzávěrů, textilií, rozbitých skel z místa trestného činu, poškozených kovových i jiných dřevěných předmětů se stopami nejrůznějších nástrojů apod.

Počátky rozvoje mechanoskopické expertizy se datují již od konce 20. let minulého století na četnické stanici v Teplicích-Šenově v severních Čechách. Zakladatelem této světově uznávané vědecké metody byl strážmistr četnictva Ladislav Havlíček.

Více o mechanoskopii

pokus pokus tady se tohle ukáže pokus

Renovace trezorů

dekorace renovace trezorů

Renovace pochází z latinského Renovacio neboli znovuzrození. Mnoho lidí si neuvědomuje jak dobrý základ na krásný trezor mají doma. Renovace trezor pozvedne nepředstavitelným způsobem a to nejen pro lidi, kteří mají rádi staré věci. Takový trezor se pak nemusíte stydět vystavit jako dekoraci, když pozapomeneme na funkci chránit hodnoty, kterou mají i historické trezory. Staré trezory nepatří mezi nepotřebné železo a investicí do nich neproděláte. Když nebudeme mluvit o ceně na dnešním trhu tak hodnota historických trezorů je nevyčíslitelná. Další takový trezor už nikdo nevyrobí, dílny dřívějších trezorářů jsou zapomenuté a technologie ztracené.

Renovace trezoru Anton Malý Renovace historického trezoru Wiese Renovace historického trezoru Hruška
Renovace trezoru Felix Blažíček 
Renovace trezoru Kosciuk
Renovace trezoru Hruška

 

Naše úzce specializovaná dílna na renovace trezorů nemá v zemi obdoby. Můžete sehnat buď lakýrníka, který se může pokusit o vrchní nátěr, ale jinak nic a nebo přímo trezorovou firmu, která zase nedělá povrchové zpracování. Vyvarujte se firem bez potřebného zázemí a lidí, kteří jsou spíš obchodníky.

Renovace trezoru Eduard Lustig Čáslava Renovace trezoru Anton Malý Renovace historického trezoru Anton Malý
Renovace trezoru Eduard Lustig Čáslava
Renovace trezoru Bruck Rainiš
Renovace trezoru Anton Malý
Náš klient může přijít se svým trezorem nebo jako základ renovace si vybrat jeden z našich. Skladem máme několik desítek trezorů ihned k odběru. Následuje přijetí trezoru, kdy se objektivně hodnotí jeho stav a nákladnost renovace. Umožňujeme Vám renovaci nastavit podle potřeb. Můžeme trezor jen zprovoznit nebo udělat veškeré práce do posledních detailů. Samozřejmě jsou práce na kterých se nedá šetřit a také nejsme ochotni slevit z naší úrovně a ani na přání klienta neděláme horší kvalitu!
Renovace trezoru Blažíček Renovace historického trezoru  Riedel & Schult Renovace historického trezoru Anton Malý
renovace trezoru Felix Bažíček
renovace trezoru
renovace trezoru
 

 

Copyright © Free Joomla! 4 templates / Design by Galusso Themes